Een droomtuin creëren zonder groene vingers doe je zo

Een droomtuin maken zonder groene vingers

Waar de een in de zomer het liefst uren op z’n knieën tussen de planten en bloemen zit, houdt de ander nog niet eens een cactus in leven. Maar ook die laatste categorie mensen kan zijn eigen droomtuin creëren, als je maar weet waar te beginnen.

Tuinieren voor beginners

Heb je eindelijk dat volwassen droomhuis inclusief grote achtertuin gekocht, blijkt het bijhouden van die tuin tóch meer werk dan je in eerste instantie dacht. Dat is vooral flink balen als je geen groene vingers hebt en liever binnenshuis klust. Maar ook een beginner kan heus z’n eigen droomtuin waarmaken. Doe je dat op een onderhoudsvriendelijke manier, dan kost het je slechts eenmalig wat extra tijd.

Onderhoudsvriendelijk tuinieren

Geen fan van tuinieren, maar droom je wel van een grote tuin inclusief moestuin, bloemenperk en paardenstal? Dan is het aannemen van een tuinman- of vrouw een beter idee, maar wie ook tevreden is met een onderhoudsvriendelijke tuin kan makkelijk zelf aan de slag. Een echt gazon vervangen voor kunstgras of investeren in een goede grasmaaier ligt voor de hand, maar de volgende verrassende tips zijn ook het overwegen waard.

Een tuin met vijver

Een grote vijver in de tuin klinkt als veel werk, maar het tegenovergestelde blijkt waar te zijn. Met de investering van een goed filtersysteem kost enkel het aanleggen wat uren tijd. Ligt de vijver er eenmaal, dan hoef je het filter alleen nog twee keer per jaar te vervangen.

De juiste plantensoorten

Sommige planten vereisen nou eenmaal meer verzorging dan andere soorten. Lees je goed in en ga voor planten die het hele jaar door mooi blijven zoals de krokus, botanische tulpen of de hortensia.

Dichte beplanting

Heb je een keuze gemaakt in onderhoudsvriendelijke planten, koop de soort dan groot in. Doordat je niet ieder plantje op een eigen manier hoeft te behandelen bespaar je behoorlijk wat tijd. Daarnaast zorgt dichtgegroeide beplanting ervoor dat onkruid geen weg in jouw tuin vindt, doordat de andere planten het licht op de grond tegenhouden. Waar geen licht schijnt, groeit immers geen onkruid.

Bestrating op de juiste plekken

Je tuin volledig bestraten is misschien wel de meest onderhoudsvriendelijke manier van tuinieren, maar weinig mensen worden hier echt blij van. De beste plekken om toch tegels of stenen aan te leggen? Daar waar de eettafel of loungebank straks komt te staan. Kies voor stenen met een groot oppervlak, want hoe minder groeven, hoe slechter onkruid zich een weg naar boven weet te vinden.

Een overkapping met kunstplanten

Een paar jaar geleden hadden kunstplanten nog het imago van lelijk plastic, maar anno 2021 zijn namaakplanten- en bloemen bijna niet van echt te onderscheiden. Een makkelijke manier dus om groen in je tuin of op je balkon te brengen zonder in de modder te ploeteren. Let wel op dat de meeste kunstplanten niet goed tegen water kunnen, deze oase van namaakgroen plaats je dus het beste onder een overkapping.