Tips voor een opgeruimd huis waar Marie Kondo jaloers op zou zijn

Een opgeruimd huis

Een zolder vol ongeopende dozen, uitpuilende ladekasten en te weinig hangers voor al je kleding. Grote kans dat ook jij veel spullen in huis hebt die je niet gebruikt. Wil je hiervan af maar heb je geen idee waar te beginnen? Zo doe je dat.

Opruimen in huis volgens Marie Kondo

Of je nou een volledig minimalistisch leven wil leiden of net iets minder troep in huis wil, ongebruikte spullen wegdoen zorgt voor ruimte in je hoofd. De laatste jaren is het zelfs een heuse trend geworden, dankzij de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. ‘Does it spark joy?’ is de vraag die zij bij ieder item in huis stelt. Is het antwoord nee, dan bedankt ze het item voor het gebruik en neemt ze er afscheid van. Klinkt jou dit iets te zweverig in de oren? Gelukkig zijn er genoeg andere opruimtechnieken.

Tips voor het opruimen van je huis

Het opruimen van de zolder of die ene kast waarvan je eigenlijk niet eens weet wat erin zit, is een klus die vaak wordt uitgesteld. Te veel spullen voelt als overweldigend, waardoor je de handdoek al snel in de ring gooit. Houd het daarom eenvoudig voor jezelf en begin met één lade, of één doos op zolder. Sorteer alles in categorieën (Wat wil je houden? Wat is kapot en kan de afvalbak in? Wat gebruik jij niet meer maar kan iemand anders nog prima gebruiken?) en bedenk een plek voor de spullen die je houdt.

Spullen wegdoen

Gooi spullen die jij niet meer gebruikt niet zomaar weg, maar bedenk er altijd een nieuwe bestemming voor. Vraag bij vrienden en familie na of ze er nog iets mee kunnen, of breng het naar een tweedehands winkel in de buurt. Kapotte kleding kan gerecycled worden in de textielbak, en ook veel elektronische apparaten die niet meer werken kunnen vaak nog goed gebruikt worden voor losse onderdelen.

Alles een plekje in huis

Nadat je hebt bepaald welke items mogen blijven en welke de deur uitgaan, is het belangrijk dat je voor alles een nieuwe bestemming vindt. Stop dat oude servies dus niet terug in de doos op zolder, maar zet het op een plek waar je het ziet. Anders wordt het alsnog niet gebruikt. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld kleding: is een rok of broek niet zichtbaar in je kast? Kleine kans dat je het dan snel aantrekt.

Georganiseerde uitstraling

Al je mooie spulletjes uitstallen in een open kast of op de schouw klinkt aantrekkelijk, maar zorgt voor veel stof in huis en chaos in je hoofd. Kies liever voor een mooie mand waarin je de spullen bewaart, of schaf een dichte kast aan die met chique deurtjes opent. Kies ook bij woonaccessoires niet voor en-en, maar wissel hierin af. Het ene seizoen kies je voor de kleurrijke kandelaar, het volgende seizoen mag die sierlijke bloempot op tafel. In de tussentijd berg je de spullen op in die nieuw aangeschafte kast.