Huis isoleren: alles wat je moet weten over de isolatie van je huis

Huis isoleren

Door je huis te isoleren bespaar je niet alleen energie, maar ook nog eens heel veel geld. Hoewel het een behoorlijke investering is, levert het op de lange termijn dus vooral voordelen op. Omdat er veel opties en isolatievormen bestaan, is het goed om van tevoren in de informatie te duiken.

De voordelen van een goed geïsoleerd huis

Wie net een huis gekocht of verkocht heeft, weet dat aan ieder pand een energielabel plakt. Een huis met een A++++-label is extreem energiezuinig en groen, terwijl een huis met een G-label het minst zuinig is. Hoe zuiniger een huis, hoe meer het waard is op de verkoopmarkt. Daarnaast spaart het je ook wanneer je er woont aardig wat kosten, doordat de warmte beter blijft hangen en je zo iedere maand een lagere energierekening krijgt. Andere voordelen zijn minder CO2-uitstoot, minder last van vocht in muren en het plafond en geen last van harde geluiden buiten.

Soorten isolatie

Enthousiast geworden van alle voordelen? Tijd om te isoleren! Er zijn verschillende soorten isolatie mogelijk in je huis, die ieder een steentje bijdragen. Zo bestaat er onder andere spouwmuurisolatie, waarbij je de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur isoleert, vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie en isolatieglas. Allemaal goede opties, maar met welke vorm isolatie je het beste kunt beginnen verschilt per huis. Om dit te ontdekken kun je ’s winters een warmtescan aanvragen. Laat je budget het toe? Isoleer je huis dan op alle bovenstaande punten, zodat je zeker weten een hoog energielabel krijgt.

Subsidie ontvangen

Dat het isoleren van je huis op de lange termijn geld oplevert, moge duidelijk zijn. Sinds 1 januari 2021 maakt de overheid het daarnaast ook nog eens mogelijk om korting te krijgen op de isolatiekosten. Door middel van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) kun je een beroep doen op een subsidie voor het verduurzamen van je huis. De eisen om in aanmerking te komen? Je moet twee maatregelen om te verduurzamen nemen, of dit nou beide isolatiemaatregelen zijn of juist een isolatiemaatregel en daarbij de aanschaf van zonnepanelen.

Snel zelf isoleren

Voor de meeste vormen isolatie is het handig een bedrijf in te schakelen, maar wist je dat je zelf ook eenvoudige stappen kunt nemen voor een beter geïsoleerd huis? Ga op zoek naar open naden en kieren en dicht deze met isolatiemateriaal, of plak folie die warmte vasthoudt achter radiatoren.

Andere tips om warmte vast te houden in huis

De bovenstaande tips al geprobeerd, maar merk je nog geen resultaat? Dit zal je vooral in de winter merken, wanneer de temperaturen dalen. Om warmte toch in huis te houden, plaats je beter geen grote meubels voor de radiator en hang je dikke gordijnen voor de ramen. Hoewel deze tips het probleem in korte tijd oplossen, verhoogt het de marktwaarde van je woning niet. Het isoleren van muren, dak en vloer blijft uiteindelijk de duurzaamste oplossing.