Zzo krijgt je keuken met kleine aanpassingen een chique uitstraling

Keuken verbouwen met klein budge

Keukens zijn er in ontelbaar veel stijlen, soorten en maten. Grote kans dus dat de keuken die standaard in je huis zat toen je het kocht niet jouw eigen stijl is. Ben je helemaal klaar met die saaie, witte keukenkastjes, maar heb je geen budget voor een compleet nieuwe keuken? Ook met weinig uitgaven kun je de keuken een geheel nieuwe uitstraling geven. Mooi meegenomen: de meeste van deze aanpassingen zijn niet permanent en kunnen dus ook prima in een huurhuis.

Een nieuwe keuken met een klein budget

Een gloednieuwe keuken lijkt een onbereikbare droom voor wie een klein budget heeft, maar met kleine aanpassingen maak je van zelfs de goedkoopste kastjes een luxe uitstralende keuken. Het populaire kookeiland of een echt marmeren blad zit er dan misschien niet in, de volgende klussen zijn ook geschikt voor een kleine portemonnee.

Doe-het-zelven

Zolang de basis van je keuken nog prima is, kun je met zelf klussen veel bereiken. Voor de meeste budgettips is een aannemer heus niet nodig en kan YouTube je beste vriend worden. Bekijk veel tutorials voor je aan de slag gaat en leer gratis van andere klussers.

Een goede voorbereiding

Hoe kleiner je budget, hoe meer keuzes je moet maken. Ga je liever voor een nieuw tafelblad of toch voor een nieuwe kleur op de kastjes? Denk hier van tevoren goed over na en maak een moodboard op Pinterest, zodat je precies weet hoe jouw nieuwe (haalbare) droomkeuken eruitziet.

Denk in mogelijkheden

Geen budget voor volledig nieuwe kastjes? Ga dan op zoek naar enkel nieuwe deurtjes, of koop folie in een chique kleur die je op de huidige kastjes plakt. Geen budget voor nieuwe tegels in je favoriete kleur? Laat de gewenste kleur tegelverf mengen bij de bouwmarkt of kies voor plakstrips die zo over andere tegels heen plakken. Hetzelfde geldt voor het aanrechtblad: met folie in bijvoorbeeld marmerprint heb je geen nieuw blad nodig, maar creëer je wel de gewenste luxe uitstraling.

Let op de details

Ook de details van je keuken kunnen een grote verandering van de uitstraling betekenen. Wissel simpele ijzeren handgrepen in voor knoppen met een mooie print of ga voor hippe gouden grepen. Woonaccessoires die je normaal niet snel in de keuken zou zetten zorgen voor een nieuw, fris gevoel. Wat dacht je van een vaas met bos bloemen op het aanrecht, een mooie hangplant aan het plafond of een schilderij aan de zijkant van de koelkast? Het zit ‘m in de details.

Praktisch maar mooi

Sommige spullen in de keuken dienen nou eenmaal vooral een praktisch doel, maar dat betekent niet dat deze niet stijlvol kunnen zijn. Vervang een plastic druiprek voor een betaalbare houten of metalen variant en doe hetzelfde met de afwasborstel. Apparaten die écht niet mooier te maken zijn zoals een tosti-ijzer of blender verstop je wanneer ze niet gebruikt worden achter de keukenkastjes. Heb je meteen extra plek voor die verse bos bloemen.