De beste manier om je thuiskantoor in te richten

Optimaal thuiswerken

De coronacrisis zorgde er een jaar geleden voor dat een groot deel van Nederland plotseling een nieuwe bestemming voor het tuinhuis, de zolderkamer of het rommelhok kreeg: een thuiskantoor. Omdat thuiswerken vaak toch al voor behoorlijk wat afleiding zorgt is een rustige, inspirerende omgeving welkom. Met deze tips creëer je de perfecte werkomgeving.

Zo maak je van je thuiswerkplek een echt kantoor

Tenzij je in een studio woont waar het simpelweg onmogelijk is, kun je voor je werkplek het beste een speciale plek in huis kiezen. Breng je werkdag dus niet aan de keukentafel door, maar zet een bureau neer in een afgesloten ruimte met het liefst zo veel mogelijk daglicht, en maak hier je nieuwe kantoor van. Als je werkdag om 5 uur voorbij is sluit je zo makkelijker af. Heb je geen extra kamer in huis? Ga dan creatief om met de ruimte die er wél is, en richt een hoekje van de kamer in met een klein (uitklap-)bureau. Zolang je maar van die keukentafel –of nog erger: de bank- wegblijft.

Profiteren van kleurgebruik

Wist je dat de kleur van je muur invloed kan hebben op je humeur? Zo zijn er kleuren waar je vrolijk van wordt, kleuren die voor rust in je hoofd zorgen en kleuren die de productiviteit verhogen. Vooral die laatste twee zijn handig om toe te passen in je home office. Blauw en groen in lichte tinten zijn hier voorbeelden van, doordat ze rust uitstralen en zo de concentratie en productiviteit bevorderen. Pas wel op dat je niet doorslaat en het rustig houdt: te veel kleur in je werkplek heeft het tegenovergestelde effect en zorgt juist voor afleiding.

De natuur in huis halen

Net zoals bepaalde kleuren iets toevoegen aan je thuiskantoor, doen planten dat ook. Veel plantensoorten hebben een luchtzuiverende werking en halen schadelijke stoffen uit de lucht, wat voor een betere gezondheid en hogere concentratie zorgt. Daarnaast wijzen verschillende onderzoeken uit dat een zuivere lucht bevorderend werkt voor de creativiteit. Win-win, dus! Kies voor een lepelplant, varen, graslelie of aloë vera-plant voor de meeste voordelen.

Een goede achtergrond voor videocalls

Met de intrede van thuiswerken werd vergaderen via een videogesprek ook plots heel normaal. Of je nou in gesprek gaat met een collega, stagiaire of de baas van het bedrijf, een professionele setting is wel zo netjes. Zorg ervoor dat je bureau tegen het raam staat, zodat de lichtinval niet vanachter komt, en creëer een rustige achtergrond. Dat laatste is vooral van belang als je werkplek in een hoekje van de woonkamer of keuken is ingericht -je wilt immers geen berg afwas op de achtergrond hebben staan.

Investeren in kwaliteit

Het afgelopen jaar is wel gebleken dat veel beroepen prima vanuit huis te doen zijn, al is het maar voor enkele uren per week. Grote kans dus dat thuiswerken ook na de coronacrisis de norm blijft. Investeer daarom in de beste spullen voor je thuiskantoor -van een ergonomisch verantwoorde bureaustoel tot een laptopstandaard zodat je eindelijk van die stijve nek af bent. Op de lange termijn heb je er profijt van.