Waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe badkamer

Tips voor een nieuwe badkamer

Een volledig nieuwe badkamer plaatsen is een beslissing die je niet zomaar maakt. Is de knoop eenmaal doorgehakt, dan is er een waslijst aan punten waar je rekening mee moet houden. Zodat je de juiste keuzes maakt en nog jaren blij bent met je nieuwe badkamer. Stel jezelf de volgende vragen bij deze grote aankoop.

Ga ik voor een tijdloos of trendy design?

Grote kans dat je al uren door woon magazines, Pinterest en andere inspiratiebronnen hebt gebladerd of gescrold om jouw droombadkamer samen te stellen. Speel je in op de huidige trends of ga je voor een tijdloos design dat eigenlijk altijd in de mode is? Hou rekening met jouw persoonlijke stijl en zoek de perfecte mix tussen trends en wat jíj mooi vindt. Dit resulteert in een badkamer die ook over tien jaar nog bij jou past.

Waarom wil ik een nieuwe badkamer?

Stel jezelf eens de vraag waarom je eigenlijk een nieuwe badkamer wil. Is het omdat je een ligbad ontzettend mist, omdat het uiterlijk van de huidige badkamer niet jouw ding is of omdat er te weinig kastruimte is? Door antwoord te geven op deze vragen ontdek je wat je mist in je huidige badkamer en wat dus niet mag ontbreken bij de aanschaf van een nieuwe.

Wat past in de ruimte?

Je kunt wel een ligbad, een inloopdouche én extra kastruimte willen, soms moet je roeien met de riemen die je hebt. Maak zorgvuldig gebruik van de meetlat en teken op schaal precies na hoe je wil dat jouw nieuwe badkamer eruit komt te zien -huur hier desnoods een vakman- of vrouw voor in zodat je zeker weet dat dit deel van het proces goed gaat.

Hoe kies ik de juiste verlichting?

De badkamer is vaak de plek waar je dag begint en eindigt. Te fel licht is dus waarschijnlijk niet gewenst, maar donkere lampen kunnen ook problemen opleveren -bij het scheren of opmaken, bijvoorbeeld. Verdiep je dus goed in de verlichting en denk na over de vele keuzes. Wordt het een plafonnière, ingebouwde spotlampjes of toch een stijlvolle hanglamp?

Hoe ventileer ik de ruimte het beste?

Om je gloednieuwe sanitair zo lang mogelijk mooi te houden, is een goede ventilatie in de ruimte van groot belang. Een vochtige ruimte levert immers op den duur schimmels op, en dat wil je niet. Plaats als het mogelijk is een groot raam dat na iedere douchebeurt open wordt gezet of investeer in een goed ventilatiesysteem.

Hoeveel tijd wil ik wekelijks aan onderhoud besteden?

Het ene materiaal is het andere niet, en dat betekent ook grote verschillen in onderhoudsduur. Ruwe tegels maak je bijvoorbeeld een stuk moeilijker schoon dan gladde tegels, maar kunnen wel extra luxe uitstralen, en zwevende meubels zorgen dat je de vloer makkelijker boent, maar bieden weer net minder opbergruimte. Maak voor jezelf bij iedere keuze de afweging: ga ik voor onderhoudsgemak of voor de uitstraling? De juiste keuze is voor iedereen anders.