Veelgemaakte klusfouten en hoe je ze voorkomt

Veelgemaakte klusfouten

Heb je net een huis gekocht waar nog aardig wat aan verbouwd moet worden? Staat er een verbouwing in je huidige huis gepland? Of ga je er helemaal voor en ben je van plan zelf een huis te bouwen? Tref de juiste voorbereidingen en zorg dat je de volgende veelgemaakte klusfouten in ieder geval niet maakt.

Tijd onderschatten

Verbouwen kost tijd, veel tijd, of het nou om een heel huis gaat of slechts om een nieuwe keuken. Hoe handig je ook bent, zorg altijd voor voldoende tijd zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Niet plannen

Het probleem van tijd onderschatten is makkelijk op te lossen: plan een verbouwing tot in de details en maak een checklist waarbij je klussen afstreept. Calculeer ook tijd voor eventuele tegenvallers in. Mochten zich geen negatieve verrassingen voordoen, is de tijd die overblijft alleen maar mooi meegenomen.

Geen budgetplan maken

Neem in je gedetailleerde planning ook een budgetplan mee, waarin je zelf categorieën maakt. Vervolgens bedenk je hoeveel geld je per categorie wilt -en kunt- uitgeven. Denk aan duizend euro voor de badkamer, tweeduizend euro voor een nieuwe vloer en honderd euro voor een nieuwe kleur op de slaapkamermuur.

Voor de goedkoopste deal willen gaan

Het cliché luidt niet voor niets ‘goedkoop is duurkoop’. Staat er genoeg op je spaarrekening? Bedenk dan of je aan sommige zaken tóch iets meer wil uitgeven, want de goedkoopste optie is niet altijd de beste. Hoe beter de kwaliteit van je materialen, hoe langer je er profijt van hebt.

Te veel geld uitgeven aan zaken waar bezuinigen juist wel kan

De fundering, elektra en apparaten in huis horen jarenlang mee te gaan, dus hierop bezuinigen is vaak geen goed idee. Maar wees er ook van bewust dat je niet alles voor de hoofdprijs hoeft te kopen: een groot deel van het interieur kan prima tweedehands gekocht worden, en badkamertegels een nieuwe lik verf geven is vaak een stuk goedkoper dan de tegels slopen en er nieuwe inzetten.

Alles zelf willen doen

Met YouTube-tutorials en hulp van handige vrienden en familie kom je een heel eind, maar ben je van nature geen klusser? Durf dingen dan uit handen te geven. Vooral als het om elektra of leidingen gaat is hulp van een vakman welkom.

Niet precies meten

Een verbouwing is maatwerk, waarbij één centimeter een wereld van verschil kan maken. Check, check, dubbel check is bij het opmeten van je keuken, badkamer of raampartij geen overbodige luxe. Zo weet je zeker dat je geen fouten maakt en een centimeter vergeet.

Te veel tegelijk willen doen

Tijdens een verbouwing heerst er gegarandeerd chaos in huis, dus kun je het jezelf het beste zo makkelijk mogelijk maken. Start dus niet meteen met klussen in alle kamers tegelijkertijd, maar pak het ruimte voor ruimte aan. Zo kun je altijd nog even tot rust komen in een opgeruimde ruimte.