Tien tips voor het praktisch inrichten van een tiny house

Inrichten tiny house

Tiny houses lijken sinds enkele jaren als paddenstoelen uit de grond te schieten. Als vakantiewoning aan zee, op wielen, of in een duurzaam kamp vol andere kleine woningen: tiny houses zijn hip en komen in alle soorten en maten. Al zijn die maten vooral heel klein, en dus is het inrichten van zo’n huisje best een uitdaging. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte die je hebt.

1.

Ga voor opklapmeubels

Tafels, bureautjes en zelfs banken: veel meubels zijn in een inklapbare versie te vinden, zodat je er geen last van hebt wanneer je het niet gebruikt. Kies voor een exemplaar dat aan de muur hangt, zo hoef je er ook geen opbergruimte voor te zoeken wanner het meubel niet in gebruik is.

2.

Maak gebruik van muren

Het is in een tiny house sowieso slim om gebruik te maken van de muren die je hebt. Een staande boekenkast wordt een hangrekje, de grondlamp vervang je voor een plafondlamp en de televisie krijgt geen eigen kastje, maar wordt aan een beugel aan de muur gehangen.

3.

Lades onder het bed en de bank

Ben je in het bezit van een bed of bank op pootjes? Koop of maak lades die hier precies onder passen voor extra bergruimte.

4.

Splits de ruimte op

Een roomdivider hoeft niet groot of breed te zijn, maar levert voor het oog wel een boel extra ruimte op. Door het slaapgedeelte van het leefgedeelte te splitsen zorg je bovendien voor een echte huiselijke sfeer.

5.

Hang spiegels op

De welkbekende truc van spiegels ophangen voor meer optische ruimte werkt ook goed in een tiny house. Door de reflectie in de spiegel lijkt de ruimte opeens dubbel zo groot.

6.

Kies voor een slaapzolder

Veel bewoners van tiny houses kiezen voor een tweede verdieping, die wordt gebruikt als slaapzolder. Zo kun je de ruimte op de ‘begane grond’ optimaal benutten voor de leefruimte. En dan komen we bij tip 7..

7.

Installeer een trap met opbergruimte

Een smalle ladder naar je slaapzolder lijkt de meest ruimtebesparende optie, maar als je een bloktrap installeert die aan de zijkant open is, dient deze trap meteen als extra kast voor je spullen.

8.

Koop keukenspullen met gaten om op te hangen

Drie pannen opstapelen in een (lade)kast kost aanzienlijk meer ruimte dan drie pannen ophangen aan een haak op de muur. Zorg er dus voor dat je keukenapparatuur koopt waar een gat in het handvat zit. Dit geldt ook voor pollepels, slabestek en de afwasborstel.

9.

Zorg voor grote ramen

Hoe meer licht er in je tiny house binnenkomt, hoe groter de ruimte lijkt. Denk na over een voordeur van glas of een groot raam naast het slaapgedeelte. Lichte gordijnen zorgen voor privacy, maar laten alsnog genoeg licht binnen.

10.

Profiteer van de buitenruimte

Over het algemeen zijn bewoners van tiny houses groot fan van het buitenleven. Maak daar dus vooral gebruik van: bouw je tiny house uit met een houten veranda en overkapping, waar je in de zomer geniet van de zon en in de herfst en lente met een kachel dineert.